Wanneer kan het 6%-btw tarief gebruikt worden?

Weten welke handeling of dienst aan welk btw-tarief onderworpen is, is een kunst op zich. De btw-tarieven vormen een bont allegaartje waarin een kat haar jongen vaak niet meer terugvindt. Neem daarbij nog de tijdelijke tariefverlagingen die de overheid het voorbije jaar invoerde, en de chaos is compleet. In dit seminarie wordt op een overzichtelijke manier nagegaan welke handelingen of diensten op dit moment aan het 6 % tarief onderworpen zijn. Er wordt daarbij rekening gehouden met recente wetgeving en wetsaanpassingen.

In dit seminarie wordt eerst een duidelijk overzicht gegeven van de goederen en diensten die ingevolge tabel A van het btw-KB 20 aan het tarief van 6 % onderworpen zijn. Daarna komen recente wetswijzigingen, aanpassingen en administratieve richtlijnen aan bod die de voorbije maanden in de fiscale schijnwerpers hebben gestaan.

Zo wordt aandacht geschonken aan het verlaagd btw-tarief van 6 % wat werken in onroerende staat aan privéwoningen betreft. We gaan na in hoeverre de wetgever geslaagd is in haar opzet de bestaande regelingen van toepassing op de renovatie van "oude" woningen aan 6 % te consolideren. Tevens bekijken we welke woningen en welke werken voor dit verlaagd tarief in aanmerking komen en of gebruikte materialen ook onder dit verlaagd tarief vallen. Ook de tijdelijke tariefverlaging naar 6 % bij de levering met plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in, op of in de onmiddellijke nabijheid van bepaalde woningen verdient onze aandacht. Ook hier bekijken we welke woningen en welke werken in aanmerking komen voor de tijdelijke tariefverlaging. We gaan evenzeer na welke gegevens op de factuur moeten worden vermeld.

Een andere topic betreft de toepassing van het 6 % tarief op de levering van aardgas, elektriciteit en warmte via warmtenetten in het kader van residentiële contracten en gaan dieper in op de aanpassingen die de eindejaarswetgeving (nieuwe programmawet) in dit kader voorziet.

Komen in dit seminarie ook aan bod: het verlaagd btw-tarief van 6 % bij afbraak en heropbouw van privéwoningen naar aanleiding van het noodweer, het tijdelijk 6 % tarief voor de afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan, recente Europese rechtspraak over de vraag wanneer exploitanten van sportinrichtingen onderworpen zijn aan het tarief van 6 %.

Managing partner De btw-lijn, Prof. FHS
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 

Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
di 14/03/2023 | 14:00 - 17:30

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

di 14/03/2023 | 14:00 - 17:30

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

do 16/03/2023 - di 31/12/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Bib