Oud-student FHS in het nieuws

Vincent

Hartverwarmend: rolstoelgebruiker Vincent (24) kan door gift in dezelfde ruimte samenwerken met zijn collega’s

GRIMBERGEN - 

Tot voor kort kon boekhouder-fiscalist Vincent Peeters (24) uit Meise met zijn rolstoel niet werken aan zijn bureau op de dienst administratie op de eerste verdieping in Den Diepen Boomgaard. Hij moest noodgedwongen aan een bureau op de gelijkvloerse verdieping werken, maar daar kwam verandering in. Een hartverwarmend verhaal uit Grimbergen...

Sinds maart 2023 is Vincent Peeters (24) uit Meise in dienst bij de Sociale Werkplaats en bioboerderij Den Diepen Boomgaard. Werkend vanuit een rolstoel, maar wat een werk: Vincent ging naar de fiscale hogeschool en studeerde af als fiscalist. Hij werkt mee op de administratie, waar hij de boekhouding voor zijn rekening neemt.

“Toen hij startte, was de lift hier nog niet gebouwd”, zegt algemeen directeur Sara Heyvaert van Den Diepen Boomgaard. “De stock-container van de winkel werd met een hellend vlak toegankelijk gemaakt en Vincent kreeg een vast plekje in ‘onze stock’. Dankzij de steun van 25.000 euro van de Nationale Loterij, konden we een lift bouwen en werd ons gebouw - de vroegere schuur van de boerderij - nu rolstoeltoegankelijk.”

Heugelijk moment

“Dit is voor ons een heuglijk moment. De lift werd in dienst gesteld en Vincent zich bij zijn collega’s van de administratie op de eerste verdieping voegen. We zijn blij dat we als organisatie iemand met een fysieke beperking ook te werk kunnen stellen én hij op de plek kan zitten die hij meer dan ooit verdient.”

“Ik heb van bij mijn geboorte een fysieke beperking die tot uiting kwam toen ik op anderhalf jaar moest leren stappen”, zegt Vincent. “Ik ben dus aangewezen op een rolstoel. Ik ben heel blij dat ik als boekhouder-fiscalist kon beginnen bij Den Diepen Boomgaard.” (lees verder onder de foto)

“Vroeger werkte ik beneden en kon ik niet naar boven, waar mijn collega’s van de dienst administratie werken. Ik zat samen met de mensen van de hoevewinkel, ook fijne collega’s. Maar het is wel makkelijker en praktischer als we op onze dienst in dezelfde ruimte kunnen werken. Dat kan nu dankzij de Nationale Loterij, die investeerde in een lift. Ik ben echt dolgelukkig.”

Vincent was naar eigen zeggen ook een beetje ‘proefkonijn’. “Ik kon met mijn rolstoel hier overal nagaan of alle ruimten rolstoeltoegankelijk zijn”, vertelt Vincent. “Een heuveltje, een moeilijke doorgang of moeilijk bereikbare plaatsen: ik kon het hen allemaal aanwijzen. Het is heel tof dat ik dit kon doen, zodat alles hier voor iedereen toegankelijk is.” 

“Met de verbouwingen en nieuwbouw hier, hebben we als maatwerkbedrijf enorm veel aandacht voor toegankelijkheid van onze gebouwen en de hele site”, vult directeur Sara Heyvaert aan. “Niet alleen voor mensen met een rolstoel, maar ook voor kinderwagens en mensen met een rollator. We willen hier ook onze buren uit het woonzorgcentrum vlakbij en Eigen Thuis, het centrum voor Integratie van Personen met een Handicap, welkom heten.”

“Daarom willen we alles hier toegankelijk maken. Zo hebben we in onze boomgaard ook een rolstoelpad aangelegd. Zo kan iedereen uit de buurt hier ook genieten van een beetje groen. Op termijn zullen we onze ruimten in de gerenoveerde schuur en hoeve ook verhuren aan verenigingen. Dan willen we ook dat alles rolstoeltoegankelijk is.”