Onderzoeks-, aanslag- en vernieuwde verjaringstermijnen inzake inkomstenbelastingen en btw anno 2023

Aan de hand van deze praktijkdag wil de Fiscale Hogeschool u de voornaamste nieuwigheden inzake procedure toelichten. 

Tijdens deze praktijkdag worden 4 verschillende thema’s behandeld. Elke sessie of thema overloopt, op praktijkgerichte wijze, de meest actuele nieuwigheden en biedt oplossingen voor problemen uit de praktijk. 

De sessies duren telkens 1u45.

Thema's: 

 1. Onderzoeks-, aanslag- en vernieuwde verjaringstermijnen inzake inkomstenbelastingen en btw anno 2023 (spreker: Filip Smet)
 2. Klokkenluiderswet: Wat? Hoe? Waarom? (spreker: Stijn De Meulenaer)
 3. Belangrijke nieuwigheden inzake de onderzoeksbevoegdheden van de administratie (spreker: Joke Vanden branden)
 4. Grenzen aan de CRS-controles door fiscale rechtbanken (sprekers: Vincent Vercauteren & Tayfun Anil)

 

Wenst u een volledig overzicht te krijgen, schrijf u dan in voor de praktijkdag aan het voordelig tarief van 400 euro. Indien u echter interesse heeft in één bepaald onderdeel, dan kan u zich ook afzonderlijk inschrijven voor dat desbetreffend seminarie.

 

De aanslag- en onderzoekstermijnen inzake inkomstenbelastingen en verjaringstermijnen inzake btw staan ook in 2023 in het brandpunt van de fiscale actualiteit. De wetgever heeft een versnelling hoger geschakeld met de hervorming van eind 2022 en het Hof van Cassatie heeft enkele impactvolle arresten geveld. Er is dus heel veel in beweging. In dit seminarie geven we een overzicht van de meest recente wetgevende wijzigingen en de meest impactvolle fiscale rechtspraak

De wetgever zorgt er de laatste jaren voor dat de fiscale administratie bijkomende wapens krijgt voor de controle en het bijkomend taxeren van belastingplichtigen. Focus ligt daarbij op de grote fiscale procedurehervorming met de wet van 20 november 2022, in uitvoering van het tweede actieplan tegen fiscale en sociale fraude.  Daarbij zijn enkele fundamentele wijzigingen doorgevoerd, met onder meer een bijzonder grote impact voor belastingplichtigen in een internationale context, welke in werking zijn getreden vanaf aanslagjaar 2023. Ook de verjaringstermijnen inzake btw zijn aangepakt. De wetgever heeft overigens nog enkele kleinere aanpassingen in de pijplijn zitten.

Dit is evenwel niet alles. De hoven en rechtbanken hebben recent ook enkele opmerkelijke uitspraken geveld omtrent de fiscale termijnen. We staan in het bijzonder stil bij de recente rechtspraak van het hof van cassatie inzake termijnenkwesties. Zo is er het opmerkelijk arrest van 24 maart 2023 dat verregaande impact kan hebben op de praktische toepassing van de zgn. fraudetermijn inzake inkomstenbelastingen. Maar ook de andere recente rechtspraak inzake de aanslag- en onderzoekstermijnen inzake inkomstenbelastingen en de verjaringstermijnen inzake btw komt aan bod. 
 

Tax Lawyer Deloitte Legal
Prijs:
€ 130

Het seminarie duurt 1,45 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

 • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
 • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
 • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

 • het ITAA (categorie A);
 • het I.B.R.;
 • het BIV;
 • de Vlaamse Balies;
 • de Nationale Kamer van Notarissen. 
do 16/11/2023 | 09:30 - 11:15

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

do 16/11/2023 | 09:30 - 11:15

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

ma 20/11/2023 - wo 20/11/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

BIB