Kostenvergoedingen en voorschotvergoedingen toegekend aan vrijwilligers, kunstenaars en verenigingswerkers

Vrijwilligers, maar ook kunstenaars en verenigingswerkers, kunnen vergoedingen ontvangen voor kosten die zij op eigen initiatief én voor eigen rekening hebben gemaakt ter zake van een werkzaamheid ontwikkeld voor een of meer opdrachtgevers. Het gaat om zogenaamde ‘kostenvergoedingen’. 

Maar zij kunnen ook vergoedingen ontvangen voor kosten die zij voor rekening van de opdrachtgever hebben gemaakt, welke vergoedingen als zogenaamde ‘voorschotvergoedingen’ kunnen worden omschreven. Zij handelen als een ‘intermediair’, of nog: als een ‘verlengstuk’, van de opdrachtgever voor het betrekken van bepaalde goederen of diensten. 

Beide soorten vergoedingen mogen ook niet worden verward met vergoedingen die vrijwilligers, kunstenaars en verenigingswerkers wegens de werkzaamheid zelf zouden ontvangen van een opdrachtgever. 

In dit seminarie wordt nagegaan in hoeverre kostenvergoedingen en voorschotvergoedingen in het stelsel van de inkomstenbelastingen in hoofde van de vrijwilligers, kunstenaars en verenigingswerkers belastbaar zijn dan wel vrijgesteld zijn. 

Van hoofdzakelijk belang is daarbij een rechts- en wetshistorisch onderzoek te voeren inzake de betekenis en de evolutie van het fiscale loonbegrip ten aanzien van die kostenvergoedingen en voorschotvergoedingen. 
 

Fiscaal jurist
Prijs:
€ 165

Het seminarie duurt 2 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen.
do 29/02/2024 | 14:00 - 16:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

do 29/02/2024 | 14:00 - 16:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

ma 4/03/2024 - ma 4/03/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Vrijwilligers