Het Vlaams gunstregime inzake schenk- en erfbelasting voor familiebedrijven: stand van zaken na 10 jaar

Bij de overdracht van het familiebedrijf komt niet alleen de psychologie om de hoek kijken, maar ook de fiscale aspecten zijn niet te verwaarlozen. Omdat familiebedrijven een belangrijke plaats in onze maatschappij innemen, heeft de wetgever in 1996 een (federale) vrijstellingsregeling ingevoerd voor de schenking en vererving ervan. Sindsdien is de regeling (artikel 60bis) herhaaldelijk gewijzigd. Via het Vlaams Decreet van 23 december 2011 werden de laatste grote wijzigingen ingevoerd in het Vlaamse Gewest, die in werking traden op 1 januari 2012. 

Naar aanleiding van dit tienjarig jubileum geeft de Fiscale Hogeschool een seminarie waarin aan de hand van praktische voorbeelden een actuele stand van zaken wordt toegelicht. Hierbij krijgt u een overzicht van de huidige regelgeving, de diverse voorafgaande beslissingen en administratieve standpunten van de Vlaamse belastingdienst, standpunten in de rechtsleer, met als kers op de taart een overzicht van de eerste ingrijpende rechtspraak

Als afsluiter van het seminarie plaatsen we de regeling van de drie gewesten naast elkaar en bekijken we waar de grote verschillen zitten. Zo wordt nagegaan of het interessant is om te verhuizen naar een ander gewest.

Advocaat-vennoot Cazimir Advocaten, Gastdocent FHS
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
ma 12/09/2022 | 09:30 - 13:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

ma 12/09/2022 | 09:30 - 13:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

wo 14/09/2022 - ma 30/12/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Bib