Duurzaamheids- en ESG-rapportering: welke verplichtingen zijn in aantocht voor accountants?

Tegenwoordig is ESG (environment, social and governance) niet uit de actualiteit weg te slaan. Zowel investeerders, de wetgever als derde belanghebbenden zijn steeds meer geïnteresseerd in de ESG-prestaties van een bedrijf als maatstaf voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Er wordt nu al vrij algemeen aangenomen dat het langetermijnsucces en de waardecreatie van een bedrijf niet alleen worden beïnvloed door de financiële prestaties, maar ook door ESG-maatstaven.  
Boekhouding speelt een cruciale rol in ESG-rapportage: die is immers van groot belang om betrouwbare en gestandaardiseerde gegevens aan te leveren. Accountants kunnen hun expertise in gegevensbeheer en -analyse inzetten om de nauwkeurigheid en volledigheid van deze informatie te garanderen. Zo zal de accountant bedrijven kunnen helpen bij het identificeren, verzamelen en analyseren van relevante ESG-gegevens, zal men bedrijven helpen bij het opstellen van ESG-rapportages en zal men de toepasselijke regelgeving en industriestandaarden moeten uitleggen en correct toepassen. Accountants kunnen ook helpen bij het integreren van ESG-informatie in jaarrekeningen of bij het opstellen van aparte duurzaamheidsverslagen, en kunnen op maat van hun klanten aanbevelingen doen.  

Het is daarom van groot belang dat accountants, net als andere zakelijke dienstverleners trouwens, op de hoogte blijven van de nieuwe rapportagestandaarden, dat ze de snel evoluerende regelgeving kunnen volgen en dat ze de best practices inzake ESG meteen kunnen toepassen. 

Deze opleiding biedt u een eerste houvast en schetst eveneens het actueel relevante kader, zodat u inzage krijgt in wat er al vast staat en nog komen zal.    
 

Partner Seeds of Law - Corporate Law - M&A - Real Estate
Associate Seeds of Law - Vennootschapsrecht - Handels- en Economisch Recht
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
di 30/01/2024 | 09:30 - 13:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

di 30/01/2024 | 09:30 - 13:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

do 1/02/2024 - za 1/02/2031 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Reporting