De vernieuwde regels van zakelijke rechten: burgerrechtelijk en fiscaal (drieluik) - E-SEMINARIE

Tijdens dit drieluik komen de fiscale en burgerrechtelijke aspecten van de vestiging van een vruchtgebruik, erfpacht of opstal uitgebreid aan bod. Zo wordt er per rechtstak een afzonderlijk seminarie georganiseerd, waarop men apart kan inschrijven. 

Volgende seminaries maken deel uit van het drieluik: 

Op donderdag 12 mei besteedt Philippe Salens aandacht aan de haalbaarheid van nieuwe constructies waarbij gebruik wordt gemaakt van het recht van erfpacht/opstal. De focus ligt op de fiscale aspecten die zich voordoen bij de vestiging, tijdens de duur en op het einde van het recht van erfpacht/opstal, dit zowel in hoofde van de vennootschaps- als de personenbelasting.

Daarbij wordt onderzocht wat de voordelen, nadelen of risico’s van deze zakelijke genotsrechten zijn. Vanzelfsprekend zal er ruim voldoende aandacht worden besteed aan recente ontwikkelingen, zoals de implicaties van de nieuwste antimisbruikbepalingen. Het spreekt voor zich dat u een grondige en kritische analyse krijgt van de belangrijkste ontwikkelingen zowel op het vlak van de rechtspraak, rechtsleer als voorafgaande beslissingen. 

Op dinsdag 14 juni gaat Prof. Dr. Vincent Sagaert dieper in op de burgerlijke aspecten van zakelijke rechten. De Wet van 4 februari 2020 heeft, na een periode van ongeveer 200 jaar, het goederenrecht in een nieuw kleedje gestoken. Tijdens dit seminarie krijgt een een overzicht van de hete hangijzers uit de praktijk. Natrekking en vergoeding, onderscheid tussen hernieuwing en verlenging, wijziging duurtijd, rechten en plichten van de partijen, contractuele mogelijkheden, onderhoudsherstellingen versus grove herstellingswerken, ..., zullen hierbij o.a. aan bod komen. 

Op dinsdag 21 juni bespreekt mr. Leo De Broeck de fiscale gevolgen van een recht van vruchtgebruik. De focus van dit seminarie ligt op de fiscale aspecten van het recht van vruchtgebruik, van het begin tot het einde, meer bepaald bij de vestiging, tijdens de duur en op het einde van een vruchtgebruik. Vanzelfsprekend wordt er ruim voldoende aandacht besteed aan het vernieuwde goederenrecht, de recente ontwikkelingen in de rechtspraak, rechtsleer als voorafgaande beslissingen.

 

 

Senior Counselor EY Tax Consultants
Prof. Dr. Vincent Sagaert, Gewoone Hoogleraar KU Leuven & KULAK, Advocaat Eubelius Vastgoedrecht Balie Brussel
Advocaat-vennoot De Broeck Van Laere & Partners, Prof. FHS
Prijs:
€ 400

De 3 seminaries duren samen 10,5 uur.

Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
do 12/05/2022 | 13:30 - di 21/06/2022 | 17:30

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

ma 16/05/2022 - ma 30/12/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Bib