De kaasroute is niet meer ... - E-SEMINARIE
Alternatieven voor schenkingen en andere instrumenten voor successieplanning.
Het zijn onzekere tijden. We moeten dezer dagen denken onder voorbehoud, met aanhalingstekens en tussen haakjes…, maar dit is niet langer het geval als het op “de kaasroute” aankomt.
De wetgever heeft immers niet stilgezeten! Met de wet van 13 december 2020 kwam er namelijk definitief een einde aan (de voordelen van) “de kaasroute”. Op grond van de wet is een Belgische rijksinwoner vanaf 15 december 2020 immers verplicht om ook buitenlandse notariële schenkingsakten in België te laten registreren. . Hierdoor zullen schenkingen (van een roerend goed) via een buitenlandse (meestal Nederlandse of Zwitserse) notaris ook aan Belgische schenkbelasting onderworpen zijn. Aldus verdwijnt het voornaamste voordeel van het bewandelen van het buitenlandse pad, waardoor van een afsluiting van “de kaasroute” kan worden gesproken.
Het is echter niet zo dat sindsdien het belastingvrij schenken (van roerende goederen) in elk geval is uitgesloten. Een bank- of handgift zonder registratie blijft bijvoorbeeld mogelijk. Ook de onrechtstreekse schenking is een niet uit het oog te verliezen planningstechniek.
Wij bieden u graag een seminarie aan waarin meester Liesbeth Franck vooral ingaat op de vraag met welke instrumenten schenk- of erfbelasting in hoofde van de begiftigde/erfgenamen zoveel mogelijk beperkt kan worden, zonder de rechten van de schenker/erflater op zijn vermogen (tijdens zijn leven) al te veel aan te tasten.
Zo worden de mogelijkheden inzake successieplanning en fiscale regels bekeken op het vlak van:
- het (nieuwe) huwelijksvermogensrecht en het (nieuwe) erfrecht;
- testamenten en schenkingen;
- controlestructuren;
- de levensverzekering.
20/157 ON DEMAND | beschikbaar vanaf 04/02/2021 tot 30/06/2021 | 6618
20/157 ON DEMAND | beschikbaar vanaf 04/02/2021 tot 30/06/2021 In winkelkar:20/157 ON DEMAND | beschikbaar vanaf 04/02/2021 tot 30/06/2021
Het seminarie duurt 2 uur
Iedere aanwezige deelnemer ontvangt een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.