Bijverdienen anno 2023

Als gevolg van de hoge inflatie en de daarmee gepaard gaande koopkrachtcrisis zijn nogal wat Belgen vorig jaar gaan bijverdienen. Maar aan de bijverdiensten hangt meer dan eens ook een fiscaal prijskaartje. In dit seminarie wordt onderzocht welke van die extra inkomsten belastbaar zijn en welke niet, welke je moet aangeven en welke niet...

In de eerste plaats kan een particulier goederen verkopen die hij niet heeft aangekocht, geproduceerd of gekweekt met het oog op verkoop. Hij kan bijvoorbeeld via een app occasioneel kleding verkopen die hij toch niet meer draagt en op die manier iets bijverdienen. Onder welke voorwaarden kan dat belastingvrij?

Een andere mogelijkheid bestaat in het uitoefenen van een flexi-job. Met een flexi-job kan men, op voorwaarde dat men elders een hoofdactiviteit heeft, iets bijverdienen zonder daarvoor fiscaal gestraft te worden. Als flexi-jobwerknemer betaalt men immers geen belastingen op het flexi-loon en bouwt men toch sociale rechten op. Ook voor de flexi-jobwerkgever is het systeem zeer voordelig. Dat de fiscale wetgever het gunststelsel genegen is, bewijst de recente uitbreiding van het toepassingsgebied.

Ook vrijwilligerswerk kan inkomsten opleveren. Vrijwilligerswerk is in principe geen manier om bij te verdienen, maar vrijwilligers mogen volgens strike regels wel een onkostenvergoeding ontvangen.
In het seminarie wordt bekeken onder welke voorwaarden vrijwilligersvergoedingen vrijgesteld zijn van belastingen. Kan men bij verschillende instanties vrijwilligerswerk verrichten en op die manier de bijverdiensten opvoeren? 

Verder bestaat er een fiscaal gunstregime voor verenigingswerk in de sport en de socioculturele sector. Inkomsten uit verenigingswerk ondergaan slechts een feitelijke belastingdruk van 10 %. De fiscale administratie heeft onlangs een FAQ uitgebracht die dit gunstregime haarfijn in kaart brengt. Deze komt ook in dit seminarie aan bod.

Ook kan men bijverdienen in de deeleconomie. Iedereen mag via een erkend deeleconomieplatform, zoals Deliveroo of UberEats, zijn diensten aanbieden aan particulieren. Ook zelfstandigen mogen dit, op voorwaarde dat ze een andere activiteit uitoefenen dan hun hoofdactiviteit.

Wie bijverdient, presteert vaak meer overuren dan de 130 uren per kalenderjaar en per werknemer die recht geven op een fiscaal voordeel. Vandaar dat dit seminarie ook dieper ingaat op de tijdelijke verhoging van de fiscaal gefaciliteerde overuren, op het stelsel van de relance-uren en op het stelsel van overuren in de horeca.

Hoofdredacteur Belastinggids, Tax adviseur Liantis, Prof. FHS
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
do 9/11/2023 | 14:00 - 17:30

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

do 9/11/2023 | 14:00 - 17:30

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

ma 13/11/2023 - wo 13/11/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

BIB