logo
Home » Aanbod » Seminaries » Het organiseren van evenementen door verenigingen - inkomstenbelastingen en btw
afdrukken PDF genereren
Prijs : € 140
Datum: 23 november 2017
van 12.30 tot 14.30 uur
Opmerkingen:

LOCATIE

-Odisee, Stormstraat 2, 1000 Brussel

Gratis lichte lunch vanaf 12.00 uur inbegrepen

reageer Stel hier nu al uw vraag aan de spreker

X
 
 

Het organiseren van evenementen door verenigingen - inkomstenbelastingen en btw (17/157)

Aan het organiseren van evenementen door VZW’s zijn zowel aspecten van inkomstenbelastingen als btw-aspecten verbonden. Beide komen in deze causerie aan bod.

Wanneer een VZW evenementen organiseert die jaarlijks terugkeren en die georganiseerd worden net zoals handelsactiviteiten en dus niet aanzien kunnen worden als éénmalig of uitzonderlijk, is de opbrengst in de regel onderworpen aan de inkomstenbelasting. In dat geval wordt de VZW onderworpen aan de vennootschapsbelasting. In deze causerie zal de spreker het juridisch kader analyseren en aan de hand van recente rechtspraak onderzoeken onder welke omstandigheden men tot het besluit kan komen dat de activiteiten van een VZW zich niet meer situeren in de non-profitsfeer, maar wel degelijk als activiteiten van een commerciële onderneming moeten beschouwd worden. Vanzelfsprekend zal de spreker vervolgens ingaan op de fiscale gevolgen van deze herkwalificatie.

Op btw-vlak genieten zorginstellingen, scholen en culturele instellingen die evenementen organiseren waarvan de opbrengsten bedoeld zijn om geld in het laatje te brengen ter ondersteuning van hun vrijgestelde kernactiviteit, een vrijstelling op grond van art. 44, § 2, 12° W.Btw. Een circulaire van 19 april 2017 verduidelijkt het toepassingsgebied van deze vrijstelling en omschrijft de voorwaarden waaraan cumulatief voldaan moet zijn om de vrijstelling te genieten. Deze circulaire wordt in de causerie grondig ontleed. Speciale aandacht wordt daarbij besteed aan de administratieve toegevingen vanwege de btw-administratie.

Ook wordt er aandacht besteed aan de fiscale behandeling op het vlak van btw van de kosten verbonden aan het organiseren van evenementen. Is de btw op geschonken goederen aftrekbaar? Wat met de btw-aftrek voor evenementen zoals beurzen, opendeurdagen, ...

Sprekers

Jurgen Opreel
Managing partner De btw-lijn, lector KHLeuven, Prof. FHS
Philippe Salens
Partners EY Tax Consultants